Voor en door de overgang

Vanaf ongeveer 35 jaar vinden er hormonaal bij de meeste vrouwen al veranderingen plaats. De meest belangrijke is de afname van het hormoon progesteron. Dit is een natuurlijk proces aangezien onze vruchtbare jaren langzaam voorbij gaan maar het kan ook leiden tot verschillende klachten; slaapstoornissen, minder goed bestand zijn tegen stress en neerslachtiger zijn. Ook veranderde menstruatiepatronen, PMS, stemmingswisselingen, opgezette buik, gewichtstoename, toename van risico op auto-immuunziekten als Hashimoto en hoofdpijn kunnen zich openbaren in de voorovergangsfase. Deze fase kan wel 10 tot 15 jaar duren en veel invloed hebben in het vaak hectische leven van vrouwen in de huidige tijd.

De kenmerkende opvliegers treden vaak op door dalend oestrogeen, dat is meestal midden 40 tot begin 50 maar het kan ook vroeger optreden. In deze fase kunnen zich meerdere klachten ontwikkelen, zoals droge ogen, dunner wordende huid, haaruitval, osteoporose, hart- en vaatziekten etc.

De menopauze is pas echt daar als de menstruatie meer dan 12 maanden achterwege blijft. De laatste menstruatie was dan de menopauze.

Als vrouwen veel hinder ondervinden van hun klachten is het mogelijk om hormoontherapie (via de huisarts) te starten. Wil je liever of gecombineerd op natuurlijke manier aan de slag voor jouw gezondheid en om je weer prettig te voelen? Dan is het gelukkig ook mogelijk om via leefstijlaanpassing grote resultaten te bereiken waardoor hormoontherapie misschien niet nodig blijkt te zijn. Als we eerst de leefstijl aanpakken kunnen we op een natuurlijke manier deze klachten verminderen. Dit ondersteunt de gezondheid, vitaliteit en levensverwachting in het algemeen ook meteen dus een win-win situatie!

Ben je geïnteresseerd in een natuurlijke aanpak en wil je eens doornemen wat dit voor jou zou betekenen, maak dan vrijblijvend een afspraak voor een intake gesprek waarin we de mogelijkheden met elkaar doornemen. Aan deze intake zijn geen kosten verbonden.

Je bent van harte welkom, jouw gezondheid is het waard!